Samenlevingsovereenkomst of geregistreerd partnerschap: waar moet je voor kiezen?
Een samenlevingsovereenkomst en een geregistreerd partnerschap zijn beide manieren om de juridische positie van partners die samenwonen te regelen. Beide vormen van samenlevingsovereenkomsten hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog zal ik daar verder op ingaan.
Samenlevingsovereenkomst
Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen twee mensen die samenwonen en daarin afspraken maken over zaken als de verdeling van kosten, de inboedel en het vermogen. Deze overeenkomst is niet wettelijk geregeld, wat betekent dat de partners zelf afspraken moeten maken over de inhoud van de overeenkomst. Het voordeel van een samenlevingsovereenkomst is dat de partners veel vrijheid hebben om de inhoud van de overeenkomst zelf te bepalen. Een nadeel is dat de overeenkomst minder zekerheid biedt dan bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap of huwelijk door bijvoorbeeld de beperkte wettelijke bescherming, de interpretatie afspraken en veranderende omstandigheden.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is een officiële registratie van de relatie tussen twee personen die samenwonen. Deze registratie biedt dezelfde rechten en plichten als het huwelijk, zoals bijvoorbeeld partneralimentatie, erfrecht en gezamenlijke aansprakelijkheid voor schulden. Een voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat het zorgt voor meer zekerheid en duidelijkheid over de juridische positie van beide partners. Een nadeel is dat het partnerschap niet altijd eenvoudig te beëindigen is door bijvoorbeeld juridische formaliteiten en lastige financiële kwesties.
Het verschil met geregistreerd partnerschap en een huwelijk is dat een huwelijk meer culturele en symbolische waarde heeft en is het alleen met tussenkomst van de rechter te ontbinden.
Conclusie
De keuze tussen een samenlevingsovereenkomst en een geregistreerd partnerschap hangt af van de specifieke situatie en wensen van de partners. Het is daarom verstandig om goed na te denken over de voor- en nadelen van beide opties en eventueel advies in te winnen bij een jurist of notaris.
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De actuele openingstijden vindt u op onze website.
Deze blog is geschreven door Jennifer van Kempen. Jennifer is bachelorstudent aan de Universiteit Utrecht.