Het inschakelen van een advocaat kan kostbaar zijn, wat betekent dat mensen met een laag inkomen mogelijk geen toegang hebben tot juridische hulp. Het doel van Rechtswinkel Meierijstad is om mensen op een laagdrempelige en kosteloze manier te helpen bij hun juridische problemen. Naast rechtswinkels zijn er echter ook andere instanties die soortgelijke diensten aanbieden, zoals gesubsidieerde rechtsbijstand. Om mensen hierop te wijzen zal deze blog over dit onderwerp gaan.

rechtswinkel geopend

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel bekend als een toevoeging, houdt in dat de overheid een deel van de kosten voor het inschakelen van een advocaat vergoedt. U betaalt echter ook een eigen bijdrage. De hoogte van uw eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en het soort toevoeging dat u krijgt. Er geldt een andere eigen bijdrage voor verschillende soorten toevoegingen. Over het algemeen geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw eigen bijdrage. Daarnaast wordt er gekeken naar uw vermogen en woonsituatie. Als u een partner heeft, telt ook het vermogen en inkomen van uw partner mee. U kunt de eigen bijdrage eenvoudig controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Meer informatie, zie: https://www.rechtsbijstand.nl/mediation-rechtsbijstand/hoeveel-betalen/eigen-bijdrage/

Verschillende soorten toevoegingen

Er zijn aldus verschillende soorten toevoegingen. Als u wilt controleren of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand op basis van uw inkomen, en als u de hoogte van uw eigen bijdrage wilt weten, is het belangrijk om te kijken naar het specifieke type toevoeging dat van toepassing is. Raadpleeg de juiste tabel voor de bijbehorende informatie. Er zijn drie soorten toevoegingen:

  • Reguliere toevoeging: Dit is de standaardvorm van toevoeging. Het wordt gebruikt wanneer uw juridische probleem niet snel opgelost kan worden en verdere juridische bijstand nodig is.
  • Toevoeging voor mediation: Als u betrokken bent bij een geschil en u wilt proberen gezamenlijk tot een oplossing te komen met de andere partij(en), kunt u in aanmerking komen voor deze toevoeging. Een mediator zal worden ingeschakeld om u te begeleiden bij het proces.
  • Lichte adviestoevoeging: Deze toevoeging is bedoeld voor juridische kwesties die relatief eenvoudig en snel opgelost kunnen worden. Het omvat vaak kortdurend advies of bijstand.

Daarnaast kunnen er specifieke toevoegingen zijn voor bepaalde rechtsgebieden, zoals personen- en familierecht. Deze kunnen afwijkende eigen bijdragen hebben en specifieke voorwaarden hebben die van toepassing zijn op die specifieke rechtsgebieden.

Het is ook goed om te vermelden dat u de kosten van de advocaat soms achteraf alsnog zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van het resultaat (de opbrengst) van uw zaak.

Hoe vraag je gesubsidieerde rechtsbijstand aan?

Het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation kunt u niet zelf doen. Het is de taak van uw advocaat of mediator om hiervoor een aanvraag in te dienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Let er wel op dat u niet zomaar bij iedere advocaat of mediator terecht kunt. Een advocaat of mediator moet ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand om een aanvraag te kunnen doen. Het is dus handig om dit eerst te controleren.

Conclusie

Wanneer u binnen een bepaalde inkomens- en vermogensgrens valt, kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid vergoedt dan een deel van de kosten voor uw advocaat of mediator. Er zijn verschillende soorten toevoegingen, afhankelijk van de aard van het probleem. Het is belangrijk om de juiste informatie te raadplegen en een advocaat of mediator in te schakelen die bij de Raad voor Rechtsbijstand is geregistreerd.

Houd er ook rekening mee dat u een eigen bijdrage moet betalen, dat niet alle gemaakte kosten worden vergoed en dat het mogelijk zo kan zijn dat u achteraf alsnog zelf alle kosten moet betalen.

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De actuele openingstijden vindt u op onze website.

Deze blog is geschreven door Yael Goertz. Yael is derdejaars bachelorstudent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deel dit artikel!

Wij helpen iedereen met gratis juridisch advies!

Maak direct een afspraak.