Voor een arbeidsovereenkomst moet er sprake zijn van; een overeenkomst, arbeid, loon en gezag (verhouding werknemer en werkgever). Er zijn een aantal onderwerpen om extra op te letten bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst.

rechtswinkel geopend

Bedingen

In uw contract kunnen ‘extra’ regels staan waarmee u rekening kunt houden, de meest voorkomende zijn;

  • Proeftijd: sommige werkgevers stellen een proeftijd in, dit werkt als een soort kennismaking. Tijdens een proeftijd kan werkgever of werknemer onder reden opzeggen. Hierdoor hoeft u ook niet uit te werken, het contract komt per direct tot zijn eind.
  • Concurrentiebeding: dit beding houdt in dat werknemer een bepaalde tijd of in een bepaald gebied niet hetzelfde werk mag verrichten, dit gebied of deze tijd zal in het contract staan. U kunt bijvoorbeeld na uw ontslag de komende 20 weken niet werken voor een bepaalde ondernemer of bedrijf.
  • Geheimhoudingsbeding: is er sprake van een geheimhoudingsbeding dan mag u geen informatie over het bedrijf of over uw werk delen met anderen. Dit houdt in dat er een overeenkomst is tussen u en uw werkgever om deze informatie binnen het bedrijf te houden.

Houdt u zich niet aan bijvoorbeeld het geheimhoudingsbeding uit uw contract dan kunt u hier een boete voor krijgen. Staat er in uw contract een beding waar u het niet mee eens ben kunt u in gesprek/onderhandeling gaan met uw toekomstige werkgever.

Extra’s

Kijk altijd in uw contract of u recht heeft op extra vergoedingen etc. Voorbeelden hiervan zijn reiskostenvergoedingen of meer betaald op feestdagen. Ook over deze extra’s kunt u in gesprek met uw werkgever. Verder staan de afspraken over verlofdagen ook in uw contract, iedere werknemer heeft recht op vakantie, kijk daarom goed in uw contract en cao. Let ook altijd op of uw loon en functie overeenkomen, niet elke functie geeft dezelfde mogelijkheden en loon. Over de hoogte van uw loon kunt u altijd over in onderhandeling, zorg er hierbij voor dat u zich goed voorbereid en weet wat uw mogelijkheden zijn.

Soort contract

Er zijn verschillende soorten contracten zoals; tijdelijk, vast, oproep, uitzend en nuluren. Kijk daarom goed naar het soort contract en komen uw uren en loon overeen hiermee. Veel regels gelden voor alle soorten contracten, maar er zijn ook verschillende tussen de contracten.  Een tijdelijk contract is voor een bepaalde tijd, na deze tijd kunt u in overleg met uw werkgever een nieuw contract krijgen. U kunt drie keer een tijdelijk contract krijgen bij dezelfde werkgever, hierna zal uw werkgever u een contract voor onbepaalde tijd moeten aanbieden. Dit alleen als u in dienst blijft bij deze werkgever. Een vast contract is een contract voor onbepaalde tijd, zolang beide partijen de overeenkomst niet beëindigen loopt dit contract. Een oproepovereenkomst houdt in dat u komt werken wanneer uw werkgever u oproept, de ene week maak je twintig uur en de andere week 4 uur. Na twaalf maanden moet uw werkgever u een vast contract aanbieden. Voor een uitzendcontract zijn er drie partijen aanwezig; de werkgever, de werknemer en de klant/inlener. U werkt voor een uitzendbureau (de werkgever) die werk voor u zoeken. Een nuluren contract is bijna hetzelfde als een oproepovereenkomst. Bij een nuluren contract bent u verbonden voor een (on)bepaalde tijd.

Conclusie

In het kort, als u een nieuw arbeidsovereenkomst krijgt let dan op de bedingen, uw loon, het soort contract en uw functie. Ook is het erg belangrijk om uw cao te bekijken. Onderhandelen met uw werkgever is altijd een optie wanneer u het ergens niet mee eens bent of u denkt ergens meer uit te kunnen halen.

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De actuele openingstijden vindt u op onze website.

Deze blog is geschreven door Jolijn van Heeswijk. Jolijn is tweedejaars rechtenstudent aan de Juridische Hogeschool Den Bosch.

Deel dit artikel!

Wij helpen iedereen met gratis juridisch advies!

Maak direct een afspraak.