Wat is een vakbond?

Vakbonden zijn organisaties die de individuele en collectieve belangen van aangesloten werknemers behartigt. Uit onderzoek bleek dat in 2020 zo’n 17,5% van de werknemers in Nederland lid was van een vakbond. Maar wat zijn voordelen om je aan te sluiten bij een vakbond, en zijn er ook nadelen? Je leest het in deze blog!

rechtswinkel geopend

Voordelen

Een belangrijk voordeel is dat je kan opkomen voor je eigen arbeidsvoorwaarden. Doordat veel mensen vaak kritiek hebben op de arbeidsomstandigheden in de eigen sector, kan dit een belangrijke reden zijn om lid te worden van een vakbond. Daarnaast bestaat ook het voordeel dat je op de hoogte bent van alles wat er speelt in jouw sector. Zo houdt de vakbond je op de hoogte over (eventuele) wijzigingen in de cao en wat dit gaat betekenen in de toekomst. Ook weet je wanneer er geplande stakingen op het programma staan.

Naast bovenstaande voordelen zijn er ook nog andere voordelen. Zoals:

  • Juridische hulp bij geschillen tussen werkgever en werknemer, maar ook bij privékwesties.
  • Persoonlijk advies over werk en inkomen.
  • Hulp bij belastingaangifte.
  • Korting op verzekeringen.

Lidmaatschap

Het lidmaatschap van een vakbond is niet gratis. Vaak betaal je een vast bedrag per maand. Bij FNV is dat bijvoorbeeld maximaal 18,27 euro.

Daarnaast legt de wet werkgevers een verplichting op, om geen onderscheid te maken tussen werknemers die al dan niet lid zijn van een vakbond. Hierdoor zien veel mensen af van een lidmaatschap. In principe impliceert de wet dus momenteel nog waarborgen om werknemers gelijk te behandelen, ook al hebben ze geen lidmaatschap afgesloten bij een vakbond. Dit is een nadeel, omdat de wet nu niet stimuleert om lid te worden van een vakbond en veel burgers denken dat het geen toegevoegde waarde heeft.

Conclusie

Kortom, het lidmaatschap bij vakbonden kent voor- en nadelen. Wil jij opkomen voor je eigen sector en betere arbeidsvoorwaarden? Dan is een lidmaatschap bij een vakbond wellicht iets voor jou. Je betaalt dan wel een vast bedrag per maand.

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De actuele openingstijden vindt u op onze website.

Deze blog is geschreven door Pien van der Zanden. Pien is tweedejaars bachelorstudent aan de Radboud Universiteit.

Deel dit artikel!

Wij helpen iedereen met gratis juridisch advies!

Maak direct een afspraak.