Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Deze wet brengt nieuwe regels met zich mee voor zowel huurders als verhuurders. In dit blog zal worden uitgelegd wat deze nieuwe wet precies inhoudt en welke gevolgen deze met zich meebrengt.
Wat is de wet betaalbare huur?
Met de Wet betaalbare huur wordt de huurbescherming, die voorheen enkel voor de lage sector gold, uitgebreid naar een nieuwe sector: de middensector. Dit zijn woningen met een kwaliteit tussen de 144 en 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) met een huurprijs tussen de €1.000 en €1.500 per maand.
De wet is bedoeld om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de woningmarkt in Nederland te verbeteren. Dit is hard nodig door de sterk gestegen huurprijzen als gevolg van de schaarste aan huurwoningen. Hierdoor zijn er hoge huurprijzen ontstaan die niet altijd in verhouding staan met de kwaliteit van de woningen.
Belangrijkste kenmerken
Huurprijsbegrenzing
Voor huurcontracten die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten en onder de middensector vallen, geldt een maximum huurprijs die is vastgelegd op basis van de puntentelling van het WWS. Deze puntentelling is dwingend; als de huurprijs hoger is dan het gegeven maximum, kan de huurder direct een verzoek tot beoordeling van de van de huurprijs indienen bij de Huurcommissie. Op de website www.ismijnhuurteduur.nlkunnen verhuurders en huurders nagaan welke huur bij de woning past.
Verduurzamen
De wet verplicht verhuurders om te investeren in de kwaliteit en energie-efficiëntie van hun woningen. Aan de hand van het puntensysteem worden ze aangemoedigd om de woningen te verduurzamen. Een lage beoordeling van het energielabel (E, F of G) resulteert namelijk in een puntenaftrek, terwijl verduurzaming van de woning de verhuurder de mogelijkheid geeft om een passende huurverhoging door te voeren. Dit stimuleert het onderhoud van woningen en zorgt ervoor dat ze voldoen aan de basisnormen van duurzaamheid en comfort.
Handhaving gemeenten
Met de ingang van deze wetgeving is het toezicht op de huurprijzen overgeplaatst naar de algemene regels die elke gemeente moet naleven op grond van de Wet Goed Verhuurderschap. Gemeenten hebben een toezichthoudende en handhavende rol gekregen met betrekking tot de jaarlijkse huurverhogingen en huurprijzen. Gemeenten zijn dus verantwoordelijk voor de handhaving van deze normen.
Transparantie in huurovereenkomsten
Verhuurders zijn verplicht om bij nieuwe huurovereenkomsten de huurder te informeren over het aantal punten dat de woonruimte heeft volgens het WWS en de daarbij horende maximale huurprijs. Daarnaast moeten de servicekosten duidelijk gemaakt worden. Dit bevordert de transparantie over de woningkwaliteit en de huurprijs
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De actuele openingstijden vindt u op onze website.
Deze blog is geschreven door Dilara Aksakal. Dilara is bachelorstudent Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University.